Nieuwsarchief 2012 
 

Brieven boven water

In het KRO programma Brieven boven water, probeert verslaggever Derk Bolt een aantal in de 17e en 18e eeuw verstuurde, nooit aangekomen brieven, alsnog bij de nazaten van de geadresseerden te bezorgen.

De brieven zijn afkomstig uit een verzameling van 40.000 ongeopende, Nederlandse persoonlijke brieven, die een aantal jaren geleden bij toeval is teruggevonden in London, in The National Archives. De brieven zijn in de 17e en 18e eeuw verstuurd door Nederlandse burgers aan in den vreemde verblijvende familieleden en geliefden, meest zeelieden. In onze tijd is het een kwestie van seconden om contact te krijgen met bekenden waar ook ter wereld, in de 17e en 18e eeuw was men geheel aangewezen op handgeschreven brieven, die werden meegegeven aan schippers, om maanden later pas op de plaats van aankomst te raken.

In de uitzending van 10 mei 2012, ging Eelco Kingma samen met een nazaat van de schipper aan wie Hylke Jans een brief had gestuurd, in op de "reis" van deze brief en de geschiedenis van de families hieromheen.

De brief gaat over een scheepsongeluk, die na 225 jaar in de handen van Jan Ybema belandt (bekend als boer Jan uit de derde serie van Boer zoekt Vrouw). Hij blijkt een regelrechte afstammeling te zijn van de onfortuinlijke schipper die in 1777 na storm in Zuid-Frankrijk gestrand is. Schipper Huijte Fookles had in december 1777 slecht nieuws voor reder Gerben Jans Kingma in Makkum. Fookles is met het Friese kofschip in een storm op het strand van Soulac terechtgekomen. Hoe nu verder, is zijn vraag. De broer van Gerben, Hylke Jans, geeft schipper Fookles in een brief advies: de vracht eruit halen en het schip slopen. Opknappen wordt te duur. De brief heeft de schipper echter nooit bereikt. Brieven Boven Water weet de brief echter alsnog te bezorgen bij Jan Ybema; een directe afstammeling van schipper Fookles. Geïnteresseerd als hij is in zijn voorgeschiedenis, pluist hij met de hulp van Brieven zonder Water het verhaal uit, waarbij de bewaard gebleven scheepskist van zijn voorvader en een bezoek aan een replica van de destijds gestrande boot, een rol spelen. ..."

 

Ga naar uitzendinggemist.nl. Het betreffende deel start na 17:30 minuten.

 


EXPOSITIE

Schilderij Michiel MastenbroekSchilderij Michiel Mastenbroek

Michiel Mastenbroek
(1947 - 2009)

dichter & zeeschilder

25 maart t/m 7 april 2012
Galerie91 ♦ Anna Paulownastraat 91 ♦ 2518 BC Den Haag

expositie en atelierverkoop zeeschilderijen
verkoop dichtbundel een vroege trein

galerie geopend van woensdag t/m zondag 13:00 - 17:00
en volgens afspraak: Vonne van Zant tel: 06 1707 6055